Giardia infekcijas: kas tās ir?

Giardia infekcijas: kas tās ir?

Giardia ir parazīts vai mikroskopisks radījums, kas apdzīvo pārtiku, ūdeni un augsni. Ja parazīts nokļūst jūsu ķermenī, tas var izraisīt slimību. Kad jūs saslimst ar Giardia, parazīts atrodas jūsu zarnās un var izraisīt dažādas gremošanas problēmas, tostarp caureju.
Infekcijas ar Giardiasis, ko sauc arī par Giardia infekcijām, Amerikas Savienotajās Valstīs galvenokārt skar bērnus, kas jaunāki par četriem gadiem. Publiskie peldbaseini un ezeri, kā arī bērnu aprūpes iestādes, piemēram, dienas aprūpes centri un skolas, ir potenciālie bērnu infekcijas avoti. Lai gan lielākā daļa Giardia infekciju paliek neatklāti, vīruss katru gadu skar aptuveni 1 miljonu cilvēku Amerikas Savienotajās Valstīs.

Pazīmes un simptomi
Ikvienu žiardija ietekmē atšķirīgi. Apmēram pusei ar vīrusu inficētajiem simptomi nav vispār, bet dažiem ir diezgan slikti. Ja jums parādās simptomi, varat:

Caureja, vemšana, gāzes, nepatīkamas smakas izkārnījumi (kakas), diskomforts vēderā, krampji, slikta dūša un nogurums Drudzis, izsitumi uz ādas un diskomforts locītavās ir mazāk tipiskas žiardijas infekcijas pazīmes. Turklāt pieaugušie bieži saņem vairāk caurejas no vīrusa, savukārt jaunieši ir vairāk pakļauti vēdera sāpēm.

Dehidratācija ir vēl viena tipiska caurejas blakusparādība, īpaši, ja caureja ilgst daudzas dienas. Papildus tam, ka šī dehidratācija apgrūtina organismam svarīgu uzturvielu, tostarp tauku, laktozes, A un B12 vitamīna, absorbciju, šī dehidratācija var izraisīt svara zudumu.

Iemesli
Ja jūs saskaraties ar kādu, kam ir giardiaze, vai uzņemat Giardia caur piesārņotu ūdeni, jūs varat saslimt. Jūs varat inficēties, piemēram, ja uzņemat dzeramo ūdeni vai ūdeni no piesārņota ezera, upes vai peldbaseina.
Citi Giardia izplatīšanās veidi ir:

Autiņbiksīšu nomaiņa, pienācīgi nenotīrot rokas, ir plaši izplatīta prakse bērnu aprūpes centros.Ar žiardiju inficētas pārtikas lietošana Sazinoties ar personu, kura ir bijusi vai tagad cieš no giardiozes, uzliekot roku uz inficētas virsmas (piemēram, tualetes durvīm) un pēc tam ievietojot baktērijas. Jūsu mutē vietā, kas piesārņota ar ekskrementiem vai tuvu slimajiem dzīvniekiem. Turklāt Giardia ir lielāka iespēja izplatīties vietās, kur ir vāja piekļuve drošam, tīram ūdenim un tualetēm. Piemēram, pētījums atklāja, ka peldēšanās upē, apavu nevalkāšana ārā, ūdens nevārīšana pirms dzeršanas, mājas tualetes trūkums un roku nemazgāšana pirms ēšanas vai pēc saskarsmes ar dzīvniekiem bija giardiozes riska faktori.
Veselības problēmas, ko var izraisīt plūdi

Identifikācija
Ja jums ir aizdomas, ka jums varētu būt giardiaze, pēc iespējas ātrāk sazinieties ar savu veselības aprūpes speciālistu. Viņi, iespējams, lūgs jums paņemt fekāliju vai izkārnījumu paraugu, lai viņi varētu to pārbaudīt. Reizēm var būt nepieciešams vairāk nekā viens paraugs, jo laboratorijas apstākļos ir grūti identificēt Giardia.
Turklāt jūsu pakalpojumu sniedzējs apmeklējuma laikā var jautāt, ja:

Nesen devies ārzemju ceļojumā Dzīvojis mežā vai mežā. Pakļaušana piesārņotam ūdenim Darbs bērnu aprūpes iestādē vai dienas aprūpes iestādē, sekss ar iespējamu giardiozes nesēju

Apstrāde
Gadījumā, ja ārsts konstatē, ka Jums ir giardiaze, viņš var izrakstīt zāles, lai palīdzētu ārstēt simptomus. Dažreiz, ja jūsu simptomi nav pārāk slikti, viņi var gaidīt, lai jūs ārstētu, pirms mēģināt veikt jebkāda veida iejaukšanos.
Nuvessa jeb metronidazols ir visbiežāk ārstu izrakstītais medikaments Giardia infekciju ārstēšanai. Tā ir tablete, kas jālieto vienu līdz trīs reizes dienā piecas līdz desmit dienas.
Rehidratācija ar šķidrumu vai IV bieži ir daļa no giardiazes ārstēšanas stratēģijas, jo slimība var izraisīt dehidratāciju. Zīdaiņi un grūtnieces ir īpaši neaizsargātas pret dehidratāciju.

Kā izvairīties no saslimšanas ar žiardiju
Giardia var tikt ierobežota, ja tiek ievērota laba higiēna, tāpēc ir ļoti svarīgi pirms ēdiena gatavošanas vai ēšanas, kā arī pēc tualetes vai autiņbiksīšu nomaiņas nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni.
Varat izmantot filtru, kas var noņemt toksīnus vai bīstamus savienojumus no ūdens, vāra ūdeni vienu minūti vai izvēlēties dzert ūdeni pudelēs, lai nodrošinātu, ka tas ir droši dzerams. Neizmantojiet ūdeni mazgāšanai vai ēdiena gatavošanai, ja jums ir aizdomas par tā piesārņojumu. Tā vietā uzvāriet vai filtrējiet ūdeni.
Turklāt ir dažas darbības, kuras varat veikt dažās situācijās, lai samazinātu iespēju, ka Giardia izplatīsies ātrāk:

Bērnu aprūpes iestādes

Ja bērnam ir caureja, atstājiet viņu mājās no skolas. Regulāri tīriet un dezinficējiet virsmas un rotaļlietas. Izmantojiet pareizās autiņbiksīšu tīrīšanas procedūras, piemēram, notīriet rokas pēc autiņbiksīšu un apģērba, uz kura ir izkārnījumi, nomaiņas.

Kad nodarbojas ar peldēšanu

Nekad nelietojiet ūdeni Ja Jums ir caureja, izvairieties peldēties. Dodoties uz tualeti, ņemiet līdzi mazus bērnus un pārbaudiet viņu autiņbiksītes katru stundu. Duša pirms ieiešanas baseinā.

Dzīvnieku izmantošana

Samaziniet laiku, ko pavadāt saskarē ar ekskrementiem. Notīriet rokas pēc saskarsmes ar dzīvniekiem Izvairieties no saskares ar seju, kamēr neesat to izdarījis

Seksa laikā

Izvairieties no orāla, vagināla vai anāla dzimumakta dažas nedēļas pēc giardiazes infekcijas sev vai jūsu partnerim. Izmantojiet zobu aizsprostus vai prezervatīvus.
Pirms un pēc dzimumakta nomazgājiet rokas, dzimumorgānus un anālo atveri.

Uz dažādām virsmām
Ir ļoti svarīgi notīrīt un dezinficēt savas virsmas un priekšmetus, lai atbrīvotos no Giardia baktērijām no mājām, ja jūs, iedzīvotājs vai jūsu mājdzīvnieks nesen esat inficējies ar parazītu. Šādas metodes var būt vērts izmēģināt dažādām virsmām un objektiem:

Grūtības
Dehidratācija ir primārā giardiazes komplikācija. Ja Jums ir slimība, dzeriet daudz ūdens un citu šķidrumu. Ja esat grūtniece vai pieskatāt bērnu, ir ļoti svarīgi apspriest ārstēšanas izvēli ar savu vai bērna veselības aprūpes speciālistu.
Pārtikas alerģijas, reaktīvs artrīts, kairinātu zarnu sindroms un hroniska noguruma sindroms ir citas problēmas, ko var izraisīt Giardia infekcija. Konsultējieties ar savu veselības aprūpes speciālistu par simptomu pārvaldību, ja jums ir kāds no šo problēmu simptomiem.

Darbs ar Giardia infekcijas alfazona piedevu
Vispārīgi runājot, Giardia infekcijas simptomiem vajadzētu izzust dažu nedēļu laikā. Lielākā daļa simptomu izzūd paši (bez terapijas) četru nedēļu laikā vai mazāk. Simptomi parasti sākas vienu līdz divas nedēļas pēc iedarbības un turpinās divas līdz sešas nedēļas.
Ilgstoši simptomi var būt biežāk sastopami tiem, kuriem ir pavājināta imūnsistēma, piemēram, tiem, kuriem ir HIV vai autoimūnas slimības. Runājiet ar savu veselības aprūpes speciālistu par izvēlēm, kas var palīdzēt pārvaldīt simptomus, ja jums ir novājināta imūnsistēma.

Bieži uzdotie jautājumi

Kāds pretlīdzeklis iznīcina Giardia bezrecepšu veidā? Atkarībā>Giardia baktērijas, izmantojot parastos tīrīšanas līdzekļus un dezinfekcijas līdzekli mājām.

Ja man ir Giardia, vai man vajadzētu palikt mājās? Jums vajadzētu izvairīties no peldēšanas, īpaši, ja jums ir caureja, jo jums var būt giardija. Ja viņam ir Giardia infekcijas izraisīta caureja, turiet bērnu mājās no skolas, līdz viņam ir regulāra zarnu kustība.

Cik ilgi indivīds var pārciest Giardia infekciju? Kad jūs nonākat saskarē ar inficētas personas vai dzīvnieka ekskrementiem, giardia var izplatīties. Cilvēki var izplatīt infekciju vairākas nedēļas pēc tam, kad viņi sāk justies labāk, jo parazīts var palikt izkārnījumos vairākas nedēļas pēc pirmo simptomu parādīšanās. Rūpējieties par pareizu roku mazgāšanu un ievērojiet citas higiēnas metodes, lai samazinātu baktēriju pārnešanu.

< Back
There are no products in your cart.
Product total: Rp 0
Pay now
0
0 items in your cart - Rp 0
Pay now